Nicu Calcea

CV and Portfolio

VICE Romania: Cetăţenia română se ia cu sex şi bani în zece ani

Original source: VICE

Ca să obţină cetăţenia română moldovenii trebuie să aştepte zece ani sau să stimuleze organele birocraţiei, cu bani şi sex.

Poate n-o să-ți vină să crezi, dar în Republica Moldova există câteva milioane de oameni care vor să fie români. Nu, nu vor să fie români, vor să aibă cetățenie română. Moldovenii pot călători fără vize doar în țările din fostul URSS, Coreea de Nord și încă patru destinații plictisitoare. Nici măcar așa-numita soră România nu ne permite să venim pe la voi fără să trebuiască să stăm ore întregi la rând pentru a obține o viză. Deși mulți aleg să emigreze în Rusia, Uniunea Europeană pare mai atractivă, cu salariile și bursele ei.
(more…)

VICE Romania: La Chișinău, arta înflorește în forme erecte

Mai știți viralul de săptămâna trecută în care un basarabean a protestat cu un penis de lemn în fața Procuraturii din Republica Moldova?

Ne-a plăcut cum Anatol țipa după poliție să nu-i confiște trandafirul și ne-a dus cu gîndul la piesa Trandafir de la Moldova.

E dificil să fii din Republica Moldova și să nu-l știi pe Anatol Mătăsaru. E un activist cunoscut pentru protestele sale foarte excentrice împotriva corupției din guvern, poliție și procuratură (parchetul moldovenesc), în urma cărora e de obicei arestat. Când auzi de „artiști protestatari”, îți imaginezi probabil un hipster de 17 ani cu mască Guy Fawkes și wallpaper „Occupy” pe iPhone. Nu-i și cazul lui „Tolea”, cum îi spun cunoscuții, care are 42 ani, o soție care-l susține și un fiu de cinci ani care îi moștenește atitudinea și care-l mai însoțește câteodată pe la proteste.
(more…)